Близо 5 500 са украинските бежанци на територията на Пловдивска област,

...
Близо 5 500 са украинските бежанци на територията на Пловдивска област,
Коментари Харесай

100 украински семейства търсят работа

Близо 5 500 са украинските бежанци на територията на Пловдивска област, като се чакат през септември да дойдат още 100 нови фамилии. Част от  тези хора търсят работа и жилища чартърен като доста от тях имат интерес да живеят в околните обитаеми места край Пловдив.

Това стана ясно по време работна среща, която се организира по самодейност на регионалния шеф на област Пловдив Ангел Стоев и имаше за цел се окаже координирана поддръжка за интеграцията и акомодацията на украинските бежанци в региона.

В нея участваха кметове на обитаеми места, които имат подготвеност да подкрепят настаняването на бежанците, намирането на работа за тях и обезпечаването тук-там в детските градини и учебните заведения.

В срещата участваха почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Еллис от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “, която управлява центъра „ Втори дом “ в някогашната Белодробна болница.

От страна на Областна администрация в диалозите се включиха заместител регионалните шефове Даниела Николова и Иванка Петкова и началникът на отдел „ Координация и европейска интеграция “ Маргарита Вранкова.

Новата миграционна вълна на бежанците от крайбрежните градове към вътрешността е обвързвана с приключването в края на септември на програмата за подкрепяне на хотелиерите от страна на страната. В същото време работодателите от индустриалната зона и земеделските компании се нуждаят от работна ръка и са подготвени незабавно да наемат служащи.

„ Целта на тази среща е да създадем директна връзка на господин Георгиев и фондацията с кметовете на обитаеми места, с цел да може да се форсира процесът по търсене на работа за хората, които са избягали от ужаса на войната “, изясни Ангел Стоев. Той акцентира, че Община Пловдив мъчно може да поеме всички бежанци и по тази причина приветства методът на фондацията, която обвързва социализацията с бързо започване на работа и включването на децата на бежанците в просветителния развой в селищата от агломерацията на Пловдив.

„ Войната няма да свърши скоро, а възобновяване на страната ще продължи най-малко още 5 години по-късно. Ние не крием това от нашите хора и вършим всичко допустимо да ги социализираме бързо и да ги включим в курсове за проучване на български език. Знаем, че дотогава те могат да работят обща работа, само че би трябвало да се включат в пазара на труда “, изясни метода на фондацията Наталия Еллис.

Кметовете и техните представители бяха подготвили съответни данни за свободните места в детските градини и учебни заведения, опцията за работа за родителите и настаняване. Най-много свободни работни места има в обитаемоте места на Община Марица, която има запас да поеме и образованието на децата.  По-малки са опциите в Община Родопи и Община Асеновград, само че те също поеха ангажимент да подкрепят връзката на фондацията с евентуални работодатели и наемодатели.

В края на срещата регионалният шеф връчи признателен адрес на Наталия Еллис за голямата работа, която е поела и прави в поддръжка на своите сънародници. „ Наталия има мощна мотивация и доста положително сърце. От първият ден тя не стопира да оказва помощ на своите сънародници за тяхната бърза акомодация, да работи с институциите, да откроява проблемите и да търси работещи решения “, съобщи регионалният шеф.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР